Groene daken brengen diverse voordelen met zich mee. Allereerst zijn groene daken uiteraard goed voor het milieu. Een woning die is voorzien van een groen dak, hoeft niet voorzien te worden van dakpannen waardoor het milieu hierdoor minder belast wordt. Dat is echter lang niet het enige voordeel. Ook voor de bewoners zelf brengt een groen dak diverse voordelen met zich mee. In dit artikel zullen we enkele van die voordelen kort aanstippen van een ecologische dakbedekking en er verder op ingaan.

Een groen dak werkt verkoelend 

Uit onderzoek is gebleken dat een groen dak de binnenruimte met maar liefst 5 graden Celsius kan verlagen! Dat geldt uiteraard in de zomer, wanneer een beetje verkoeling vaak zeker niet ongewenst is. In de winter is het isolerend vermogen van het groene dak minder doordat de beplanting dan in winterslaap is, maar ook dan is het isolerend vermogen goed te noemen. Hierdoor hoeft er in de winter minder gestookt te worden en kan men in de zomer met minder koeling de woning weer behaaglijk krijgen. Het resultaat hiervan is een fikse energiebesparing.

Een ecologische dakbedekking is goed voor het milieu 

Het moge duidelijk zijn dat een groen dak gunstig is voor het milieu. Op een groen dak groeien weer heel andere planten dan langs de weg in de berm of in de gemeenteplantsoenen. Dit is erg gunstig voor de biodiversiteit in de stad. De planten hebben vaak meer zonlicht dankzij het hellende vlak en hebben daardoor ook meer warmte, wat dus weer andere plantensoorten aantrekt. Hiermee draagt een groen dak bij aan het behoud van bepaalde dier- en plantensoorten.

Ook heeft een groen dak een gunstig effect op de luchtkwaliteit. Groene daken zijn in staat om 95 procent van cadmium, koper en lood en daarbij ook nog eens 16 procent van zink op te nemen. Hierdoor stijgt de kwaliteit van de lucht.

De opbouw van een ecologische dakbedekking

De dakopbouw van een ecologische dakbedekking verschilt niet met een bitumen dakbedekking. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een bestaande ondergrond. Het wel of niet leggen van een ecologisch product verandert hier niets aan.