Misschien bent u van plan om een huis te gaan kopen, of misschien wilt u een aanbouw plaatsen, wanneer u voor de keuze komt te staan tussen een plat dak of een hellend dak. Beide soorten daken kennen verschillende voor- en nadelen. Plat dak heeft door de jaren heen steeds meer aan populariteit gewonnen en de dakbedekking voor platte daken is steeds verder doorontwikkeld. Er worden telkens nieuwe materialen op de markt gebracht die geschikt zijn voor het bedekken van platte daken en die weer nieuwe, voordeligere eigenschappen hebben.

De voordelen van een plat dak

  • Allereerst valt te vermelden dat plat dak relatief goedkoop is. Het is goedkoper om een plat dak te laten plaatsen dan een hellend dak, dit in verband met de dakconstructie die bij een plat dak veel simpeler te bouwen valt dan bij een hellend dak. Ook wanneer u een huis wilt kopen, zal het zo zijn dat wanneer men kan kiezen tussen twee vergelijkbare huizen, waarvan er eentje voorzien is van een plat dak en eentje van een hellend dak, het huis met het platte dak goedkoper is.
  • Een plat dak is zeer geschikt om zonnepanelen te plaatsen. U bent namelijk niet afhankelijk van in welke richting de helling van het dak ligt. U kunt de panelen rendabel plaatsen in de richting van uw keuze.
  • Geschikt voor een groen dak. U kunt gemakkelijk beplanting aanbrengen.
  • U heeft meer leefruimte op de verdieping direct onder het dak vergeleken met een zadeldak.
  • Indien het dak stevig genoeg is aangelegd kan het mogelijk zijn een dakterras aan te leggen.

De nadelen van een plat dak

  • Daar staat dan weer tegenover dat een plat dak minder lang mee gaat dan een pannendak. Gemiddeld gaat platte dakbedekking zo’n twintig tot veertig jaar mee, het is dus minder duurzaam.
  • De kans op lekkages is groter. Water kan lang blijven liggen op het platte dak. Laat uw dak daarom goed onderhouden.

Wij kunnen u uiteraard nog meer informatie verstrekken over platte daken en onze dakdekkers vertellen u graag wat de voor- en nadelen daar van zijn. Of vraag vrijblijvend een offerte aan.