solar-panels-943999_640Ons wordt wel eens gevraagd of het mogelijk is om zelf de zonnepanelen te plaatsen. Het kost vrij veel geld als men zonnepanelen wil laten plaatsen, en een van de mogelijkheden om op die kosten te besparen is door de panelen zelf op het dak te leggen en zelf aan te sluiten. Dat is zeker mogelijk en wordt ook door tal van mensen gedaan.

De vraag is echter of dat wel zo verstandig is. Het leggen van panelen is een behoorlijk nauwkeurig klusje. De panelen moeten – als het even kan – jaren blijven liggen en ook nog eens een goed rendement opleveren.

Het rendement van zonnepanelen

Op dat rendement zijn tal van factoren van invloed. Het is niet zo dat als een zonnepaneel maar een beetje licht vangt het wel prima is. Een zonnepaneel zal al bij een geringe hoeveelheid licht energie opwekken, maar het rendement is dan zeker niet optimaal. Door de zonnepanelen op een juiste manier neer te leggen, te monteren en aan te sluiten, kan dit rendement optimaal zijn. Als eenmalige zonnepanelen plaatser ken je niet al die factoren. Dat is ook zeker niet kwalijk te nemen. Al doende leert men – zo luidt het spreekwoord. Maar omdat zonnepanelen kostbaar zijn, het nagenoeg ondoenlijk is om ze achteraf nog eens anders aan te sluiten of neer te leggen, is het aan te raden om ze meteen goed te laten leggen door een expert. Je betaalt dan misschien wat meer dan wanneer je de panelen zelf neer zou leggen, maar je bespaart dat weer door een hoger rendement te behalen.

 

Zoekt u een ervaren dakdekker? Wij helpen u graag!

Bel 033-7820507